sobota 2. februára 2013

Obrátený ananásový koláč


Úloha č. 3:
NÉZBA

Obrátené koláčiky sú in. Teda aspoň v mojej kuchyni.

Obrátený ananásový koláč je chutný, jednoduchý na prípravu a vyzerá naozaj efektne. Vďaka pravidelným kolieskam ananásu kontrastne prekladaným kandizovanými čerešňami vyzerá elegantnejšie ako jeho jablkový brat.


Obrátený ananásový koláč je americkou klasikou, ktorá prerazila do domácností v Spojených štátoch takmer vzápätí po vynájdení konzervovaného ananásu (začiatkom dvadsiateho storočia). Recept na túto verziu koláčika mám od ďalšej anglosaskej kulinárskej hviezdy - Nigelly Lawson - konkrétne z jej knihy Nigella Express. 


Obrátený ananásový koláč
príprava 7 minút * pečenie 30 minút * 8 kúskov


Suroviny:
maslo na vymastenie
2 lyžice práškového cukru
konzerva ananásu - kolieska + 3 lyžice šťavy
kandizované čerešne (asi 75g)
100g hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1/4 lyžičky sódy bikarbóny
100g zmäknutého masla
100g kryštálového cukru
2 vajcia

Na koláč odporúčam použiť buď sklenú jenskú misu, ktorá má spodný priemer 20-22cm alebo tortovú formu o priemere 22cm (nie z odnímateľným dnom - viď vysvetlenie pri Obrátenom jablkovom koláči). Veľmi dobre sa mi osvedčil Hamé ananás, z ktorého sa mi zmestí do formy presne sedem kúskov. 

Zo všetkého najskôr si vyhrejte rúru na 200°C. Formu na koláč potrite maslom a poprášte cukrom (najlepšie pomocou sitka). Potom na dno vyložte kolieska ananásu. Vnútra ananásov, ako aj medzery medzi nimi (kde sa zmestí) vyplňte kandizovanými čerešňami. 

Ak robíte koláč po prvýkrát, odporúčam vyskúšať si umiestnenie koliesok ešte pred vymazaním formy - aby ste ich potom vedeli priamo a bez zaváhania uložiť. Ak ich totiž budete po cukrom vysypanej forme presúvať, cukor tým z niektorých miest zotriete a ananás sa vám pri pečení prilepí.


100g hladkej múky, 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva, 1/4 lyžičky sódy bikarbóny, 100g zmäknutého masla, 100g kryštálového cukru, 2 vajcia spolu s troma lyžicami šťavy z ananásovej konzervy dajte do misky a šľahačom vyšľahajte na hladké cesto. Toto následne vylejte do formy - priamo na nedočkavé ananásy.


Vložte do rúry a pečte 20 minút, potom znížte teplotu na 190°C a pečte ešte ďalších 10 minút.

Asi 10 minút po začiatku pečenia sa vám dva zmysly - zrak a čuch - budú snažiť nahovoriť, že koláč sa páli. Nebojte sa však, nespáli sa vám! Teda ak dodržíte vyššie uvedené pokyny.

Upečený koláč vyzerá takto:


To je však len začiatok. Hneď po vybratí z rúry koláč po okrajoch uvoľnite lopatkou alebo príborovým nožom a vyklopte na tanier. Tadá:


Vidíte, že koláčik je naozaj jednoduchý a vyzerá krásne. Želám vám, aby sa podaril tak ako Bree a nie tak ako Gaby!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára